穷到户口得几蚊 马贯东事业露曙光最想多谢…

穷到户口得几蚊 马贯东事业露曙光最想多谢…

现年33岁的马贯东入行十四年继TVB处境剧《爱.回家》系列的“十仔”与“秦博士”跑出后,在剧集《那些我爱过的人》中“升呢”担任“男二”,饰演亚氏保加症的医生再有突破,被大赞演技出色。

马贯东亦坦言“古希晨”是入行以来的代表作,感激遇到好角色,他说:“入行都好多辛酸,呢个亦系香港演员常遇到嘅情况,香港生活逼人做演员系困难,要多谢屋企冇畀压力,唔介意我未见到曙光嘅时间,呢十几年真系好漫长。”

马贯东入行时给自己十年时间在圈中闯荡,但事业却一直停滞,当准备放弃转行,事业突然出现转机,他说:“喺第十年啱啱就系《铁马战车》嘅“扬名”出街,之后就有“十仔”嘅出现,喺我放弃边缘掹返我入嚟,唔系就应该转咗行去做摄影、健身教练,庆幸遇到呢个转捩点。”

马贯东指入行初期因底薪不多,试过银行存款跌到单位数字,要靠屋企人帮助,直到参与处境剧日日有工开,收入渐变得稳定,够生活还有积蓄,让他可专心拍剧。

问到可希望凭“古希晨”攞奖?他说:“如果谂就有压力,唔想畀太大压力自己,有奖当然开心,但唔会执着攞奖,一直坚持系因为锺意做戏,唔系为咗攞奖,做唔同角色可以接触到新事物,娱乐大家亦娱乐自己,好享受做演员。”

马贯东近期可谓事业爱情两得意,被揭蜜运中,他说:“女友系圈外人,所以都唔想讲太多,我哋拍拖冇耐,依家几稳定。”马贯东又指去到他现在的年纪自然有成家立室的谂法,也视女友为结婚对象,但两人才刚刚开始拍拖,需要时间一步一步了解。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *