糖妹想邀请陶大宇上《劲歌金曲》…

糖妹想邀请陶大宇上《劲歌金曲》

歌手糖妹为TVB节目《劲歌金曲》录影,对于“师奶杀手”陶大宇翻唱经典歌《倒转地球》成为热话,糖妹表示至今还未观赏,故被身边朋友频频取笑好Out,在场记者随即给她翻看片段,睇到糖妹眉飞色舞,更模仿大宇唱腔,场面搞笑。

糖妹笑指大宇唱腔与著名男高音莫华伦相似:“几好呀!呢排身边好多朋友讨论,好开心喺年底有样嘢带到欢乐畀大家,其实商演好多时都听唔到自己把声,所以我都试过用呢啲莫华伦式唱出嚟,好明解。”更指大宇以往于电视剧角色威风凛凛,没想过他会有如此可爱的一面。

问到会否邀请他上节目任嘉宾?糖妹表示:“可以吗?上嚟唱《倒转地球》?都系好事,因为个节目需要多啲新嘅元素,多啲前辈上嚟都好。(咁咪似《流行经典50年》?)旧歌要不停要重温,好多歌都好好听。”

而同场的林奕匡则透露近日为歌手叶巧琳写歌,原来二人相识10年:“帮佢写歌都有压力,首歌系讲佢喺呢行虽然用咗好多时间,但都觉得值得。”至于将在本周日举行慈善音乐会的安俊豪,就预告届时将挑战跳唱及高难度歌曲,寄望为观众带来惊喜。


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *